Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Παγκόσμια Ημέρα κατά της παχυσαρκίας

ΑΝΤ1
Το πρόβλημα της παχυσαρκίας παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις και στην Ελλάδα, καθώς το 35.2% του γενικού πληθυσμού είναι υπέρβαροι ενώ το 22.5% παχύσαρκοι.
Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία έδωσαν στη δημοσιότητα ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας Τζάντ Μούσλεχ και ο ενδοκρινολόγος Θεμιστοκλής Τζώτζας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την 24η Οκτωβρίου, που έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα αυξημένα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας που σημειώνονται στη χώρα μας.

Ο Εξερευνητής λέει: 

Και όσο κι αν φαίνεται δευτερευούσης σημασίας για ορισμένους, μια αναδρομή στην  ιστορία θα μας φανερώσει πως οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν πως ένα γυμνασμένο πνεύμα οφείλει να φυλάσεται σε ένα γυμνασμένο κορμί.

Παρ’όλα αυτά τα σημερινά ποσοστά δείχνουν πως οι νεοέλληνες βρίσκονται στο αντίθετο άκρο. Και πώς αλλιώς, όταν ολόκληρος ο πολιτισμός παρακμάζει. Στα σχολεία ενώ αρχικά αφιερώνονται τρεις ώρες απ’το πρόγραμμα για γυμναστική φτάνουν στην πρώτη του Λυκείου να γίνεται από δίωρο-μονόωρο μάθημα. Τι ειρωνία! Οι έφηβοι έχουν και σε αυτή την ηλικία ανάγκη για «παιχνίδι». Μπάσκετ, ποδόσφαιρο. Το πρόγραμμα ορίζει όμως έξι ώρες στην καρέκλα και μόνο δύο την εβδομάδα στο προαύλιο.

Σαν να μην έφτανε αυτό η έλειψη ενημέρωσης οδηγεί στο λάθος συμπέρασμα πως η γυμναστική και η σωστή διατροφή είναι πράγματα δυσάρεστα. Στην πραγματικότητα (και εδώ επιβεβαιώνεται το αρχαίο γνωμικό) το σώμα ως κομμάτι του εαυτού μας επιρεάζει την ψυχολογία μας. Το να μάθει κάποιος να τρώει σωστά και ευχάριστα είναι επίτευγμα.
Η 24 Οκτωβρίου είναι παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας.
Ζείστε τη ζωή...


Σάββας Αβραμίδης 

Βίντεο Υπ. Υγείας