Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Low Budget Fest


Της Ανθούλας Γιατροπούλη,
Η κρίση έχει επηρεάσει και το θέατρο. Η ανεργία, η χαμηλή χρηματοδότηση και η δημιουργικότητα των νέων ηθοποιών, οδήγησε στην διοργάνωση διάφορων φεστιβάλ. Ένα από αυτά είναι το low budget festival. Στο συγκεκριμένο φεστιβάλ, οι ηθοποιοί, με χαμηλο μισθό, ετοιμάζουν μια παράσταση, την οποία την παρουσιάζουν σε μικρά και φτηνά θέατρα, με χαμηλό δηλαδή ενοίκιο. Επίσης το εισιτήριο είναι σε πολύ χαμηλή τιμή  οι παραστάσεις ανεβαίνουν για λίγες μέρες.
Φέτος, το τρίτο low budget festival που διοργανώνει το tospirto συνεργάζεται με το Γαλλικό Ινστιτούτο. Αυτό σημαίνει ότι τρεις Έλληνες σκηνοθέτες, έχουν αναλάβει να στήσουν από μία γαλλική παράσταση ο καθένας. Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου, η Έλλη Παπακωνσταντίνου και ο Γιώργος Καραμίχος είναι οι τρεις αυτοί σκηνοθέτες που θα παρουσιάσουν τις παραστάσεις τους στο "μικρής διάρκειας, αλλά μεγάλων στόχων φεστιβάλ", όπως δηλώνει ο Λάκης Λαζόπουλος, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία. Οι σκηνοθέτες έλαβαν από χίλια ευρώ ο καθένας, το διπλάσιο από το περσινό ποσό. 

Η παράσταση με την οποία θα ξεκινήσει το φεστιβάλ είναι το έργο του Νταβίντ Λεσκό <<Ένας άνθρωπος υπό χρεοκοπία>>, σκηνοθέτης του οποίου είναι ο Βασίλης Μαυρογεωργίου. Η μετάφραση του έργου, έχει γίνει από τη Μαρία Ευσταθιάδη και οι συντελεστές της παράστασης είναι οι Νίκος Ορφανός, Στέργιος Νένες, Δανάη Επιθυμιάδη. ''Με θέμα τη χρεοκοπία, ο εγκλωβισμένος σε ένα μικρό τετράγωνο ήρωας βάλλεται από τη συνεχόμενη αλλαγή του προσωπικού του χώρου, ενώ ο εντεταλμένος εκκαθαριστής καταμετρά την περιουσία του''. Η παράσταση θα ανέβει μόνο για τρεις παραστάσεις, 25, 26, 27 Μαϊου.
Η επόμενη παράσταση είναι <<Ο συνένοχος θεατής>> του Φαμπρίς Μελκιό, σε σκηνοθεσία της Έλλης Παπακωνσταντίνου και μετάφραση Δημήτρη Φίλια. Ο Άγγελος Καλίνογλου, η Αναστασία Κατσιναβάκη και ο Άλκης Ζούπας, είναι οι συντελεστές της παράστασης. Το θέμα της παράστασης ''μια εντελώς απρόσμενη συνάντηση... πάνω σε ένα κρεβάτι, με δυο άντρες και μια γυναίκα σε ένα ερωτικό τρίγωνο, μια ιστορία πάθους, μια δημοσιογραφική διείσδυση στα άδυτα του ιδιωτικού βίου, μια προκλητική αφήγηση που υπόσχεται πολλές ανατροπές''. Η παράσταση ανεβαίνει για τρεις παραστάσεις, στις 28, 29 και 30 Μαϊου. 
Η τελευταία παράσταση είναι <<Μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος>> του Ρεμί Ντε Βος σε μετάφραση του Δημήτρη Φίλια και σκηνοθεσία του εξαιρετικά ταλαντούχου Γιώργου Καραμίχου, με την Φιλαρέτη Κομνηνού, τον Ορφέα Αυγουστίδη και τον Μαρλέν Σαϊτη. "Πρόκειται για μια μαύρη κωμωδία που ξεκινά από την αποτέφρωση της γιαγιάς και καταλήγει σε ένα γάμο". Η παράσταση ανεβαίνει για τρεις παραστάσεις, στις 31 Μαϊου, 1 και 2 Ιουνίου.
Οι παραστάσεις ανεβαίνουν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με τιμή εισιτήριου στα 10 ευρώ και ώρα έναρξης στις 21:00. Είναι μία τρομερή προσπάθεια που γίνεται από όλη την θεατρική ομάδα και πραγματικά αξίζει να παρακολουθήσετε. Και με βάση της τωρινής οικονομικής κατάστασης, ίσως να είναι το θέατρο του αύριο. Είναι από τα λίγα αξιέπαινα φεστιβάλ, που σίγουρα θα λατρέψετε.
Καλή σας διασκέδαση!