Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Πρόταση Βιβλίου - Η Βερόνικα αποφασίζει να πεθάνει

Είδος: Κοινωνικό
Συγγραφέας: Paolo Coelho
Εκδότης: Λιβάνη
Ημερομηνία έκδοσης: 1999
ISBN: 9789601401232
Ηλικία: Από 15 ετών
Δυσκολία: Μέτριο 

"Είσαι κάποιος που είναι διαφορετικός, αλλά προσπαθείς να γίνεις το ίδιο όπως όλοι οι άλλοι. Και αυτό κατά την γνώμη μου, είναι σοβαρή ασθένεια."

"Να είσαι σαν την πηγή που ξεχειλίζει και όχι σαν τη γούρνα που έχει πάντα το ίδιο νερό."


  Η Βερόνικα είναι μια κοπέλα που φαίνεται να τα έχει όλα. Μια καλή δουλειά, δικό της διαμέρισμα, αρκετά καλή κοινωνική ζωή και ότι άλλο ένας νέος επιθυμεί. Όμως μία μέρα αποφασίζει να πεθάνει,  με την χρήση υπνωτικών χαπιών. Ο λόγος; Διότι θεωρεί πως η ζωή δεν έχει να της προσφέρει τίποτε περισσότερο απ' ότι ήδη έχει. (Στην αρχή φαίνεται τρελό να θέλει η Βερόνικα να πεθάνει, όμως σιγά σιγά αρχίζουμε να την κατανοούμε και να την συμμεριζόμαστε.)  Η απόπειρά της αποτυγχάνει  και βρίσκεται σε ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο όπου μαθαίνει πως της απομένει μία εβδομάδα ζωής. Τώρα η Βερόνικα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες της πράξης της, γνωρίζει ανθρώπους που θα την επηρεάσουν αλλά και που θα επηρεάσει η ίδια, ενώ οδεύοντας προς τον θάνατο, μαθαίνει να ζει. 

  Ο Πάολο Κοέλο είναι γνωστός για τον οπτιμισμό και ίσως μερικές φορές να είναι υπερβολικός, όμως σε αυτό του το βιβλίο είναι σε σωστή "δόση". (Αν και εδώ που τα λέμε... Δεν χρειαζόμαστε και που και πού μία μεγάλη "δόση" οπτιμισμού; Συνεχώς βρισκόμαστε στην απαισιοδοξία και επαναλαμβάνουμε την φράση  "Αυτά δεν γίνονται" δεν πρέπει να υπάρχει κα κάποιος που να μας πει "Αυτά γίνονται". Στο τέλος, ο ίδιος μας ο εαυτός θα μας ρίξει κάτω.) Οι φαν του Κοέλο δεν θα απογοητευτούν ενώ οι δύσπιστοι (Κυρίως όσοι έχουν διαβάσει τον Αλχημιστή και δεν ενθουσιάστηκαν) θα πρέπει να δώσουν μία ευκαιρία σε αυτό το βιβλίο.


"Τι είναι αυτό που κάνει έναν άνθρωπο να μισήσει τον εαυτό του;"
"Ίσως η δειλία. Ή ο αιώνιος φόβος μήπως κάνεις λάθος, μήπως δεν κάνεις αυτό που περιμένουν οι άλλοι.»