Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Οι Γερμανοί ξανάρχονται... (για διακοπές?)


Σε "αναμμένα κάρβουνα" φαίνεται πως βρίσκεται η κυβέρνηση Παπαδήμου μετά την τελευταία συνάντησή της με την τρόικα η οποία επιμένει σε νέες μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά της χώρας με περικοπές μισθών,  και με διαρκείς ανατροπές στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Η ίδια η κυβέρνηση από την πλευρά της, απαντά ότι τέτοια μέτρα θα επιφέρουν μόνο περαιτέρω ύφεση στα δημοσιονομικά της χώρας. 

Σύμφωνα με την τρόικα, η Ελλάδα παρόλη την οικονομική στήριξη που δέχτηκε μέσω των πακέτων βοηθείας από τους δανειστές της, δεν κατάφερε να υλοποιήσει βασικά σημεία του προγράμματος με αποτέλεσμα, το έλλειμμα να μην έχει δεχτεί την αναμενόμενη μείωση. Προκειμένου λοιπόν, η Ελλάδα να πάρει το νέο πακέτο στήριξης, θα πρέπει να αποδείξει την εμπιστοσύνη της στους εγγυητές της, με την ψήφιση του νέου Μνημονίου το οποίο θα εμπεριέχει μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν.
Ένα από αυτά, το οποίο μάλιστα είχε επιφέρει και μεγάλη αναταραχή, όταν είχε πρωτοαναφερθεί, κάνει λόγο για "μεταβίβαση της εθνικής δημοσιονομικής κυριαρχίας"  σε αυστηρό ευρωπαϊκό έλεγχο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο όμως δεν έχει ακόμη οριστεί.  Δηλαδή, σε περίπτωση που η Ελλάδα συνεχίζει να μην πληροί τις προϋποθέσεις ένας επίτροπος (πρόταση που είχε καταβάλει πρώτα η Γερμανία) με αυξημένες αρμοδιότητες, διορισμένος από το Eurogroup θα αναλάβει να ελέγχει τα δημοσιονομικά του κράτους. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι καθώς κάτι τέτοιο κρίνεται αντισυνταγματικό, η Ελλάδα θα πρέπει να κατοχυρώσει τον μηχανισμό αυτό με συνταγματική τροποποίηση. 

Δεν ήταν κάτι μη αναμενόμενο. Η πολιτική διείσδυση σε μια χώρα επέρχεται λίγο μετά από την οικονομική. Αν παρολαυτά, θεσπιστεί αυτός ο μηχανισμός, μιλάμε για την επίσημη πλέον κατάλυση της δημοκρατίας στη χώρα.


Της Χαριτίνης Παστελάκου(καλώς όρισες στον Εξερευνητή)