Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Ο σώζων εαυτόν, σωθήτω


Σε μια χώρα που πλήττεται από οικονομικές και πολιτικές δυσχέρειες μεταβάλλεται σταδιακά, το όλον της καθημερινότητάς της. Όχι μόνο σε θέματα που αφορούν, τον οικονομικό "Γολγοθά" της κάθε οικογένειας, αλλά και σε ό,τι αφορά την λεγόμενη "ψυχολογία του πλήθους". 
Χαρακτηριστικό είναι, ότι σε δύσκολες εποχές, όπως η σημερινή, ο κόσμος τείνει να ψάχνει, συνειδητά, ή υποσυνείδητα, ένα είδος σωτήρα, "εθνοπατέρα", στο πρόσωπο του οποίου βρίσκει την ελπίδα, μέσα από πράξεις αλληλεγγύης και αλτρουισμού του τελευταίου. 
 Τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων, και ημερών μέσα στα οποία, συγκαταλέγεται και η χθεσινή ψήφιση του Μνημονίου 2-ταφόπλακα της Ελλάδας, είχαν συμπέσει με την έξαρση των διαδικτυακών επιθέσεων των "Anonymous", παγκόσμιας βελινεκούς οργάνωση η οποία προκάλεσε το blackout, δεκάδων ιστοσελίδων πολιτικού κυρίως περιεχομένου, ακόμα και αυτής του ίδιου του πρωθυπουργού.
Τα μηνύματα που στέλνει η οργάνωση απαιτούν την εκ βαθέων αλλαγή της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της χώρας με πρωταρχικό στόχο το σεβασμό στους πολίτες. Στην αντίθεση περίπτωση θα συνεχίσουν τις επιθέσεις. Μάλιστα, με αφορμή, την αναταραχή που έχει επιφέρει το θέμα του A.C.T.A, η οργάνωση απειλεί, ότι αν δεν αποσυρθεί, η Ελλάδα από την υπογραφή του νόμου, τότε, θα ξεσπάσει μαζική ηλεκτρονική επίθεση, σε κάθε ιστοσελίδα των Μ.Μ.Ε  προκαλώντας ηλεκτρονικό "τηλε-χάος". 
Αυτές οι τελευταίες ενέργειες των "Anonymous", έχουν προκαλέσει τον θαυμασμό των πολιτών και κυρίως των νέων ανθρώπων (αν λάβουμε υπόψιν, ότι αυτοί είναι πιο εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο). Δεν είναι μάλιστα λίγοι και αυτοί που τους χαρακτηρίζουν ως τους νέους απελευθερωτές της Ιστορίας και βασίζονται πάνω τους, για μια ριζική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.
"Η μεγαλύτερη παγίδα [...] να αφήσουμε άλλους να δράσουν για ένα μέλλον που αφορά εμάς"


Είναι βασικό να καταλάβουμε, ότι η δημοκρατία ζει, αναπνέει και αναπτύσσεται όταν κάθε άτομο συνειδητοποιεί την ιδιότητα του πολίτη και πράττει με βάση αυτήν και όχι όταν περιμένει τη σωτηρία ένθεν και ένθεν. Σ'αυτή την δύσκολη μάχη, σ'αυτήν την χώρα που βουλιάζει καθημερινά όλο και περισσότερο σε μία λαίλαπα χρέους και απελπισίας, χρειαζόμαστε συμμάχους. Όχι σωτήρες. Η Ελλάδα, ανέκαθεν αγαπούσε τους Μεσσίες. Σίγουρα οι Anonymous, μάχονται με έναν δικό τους τρόπο, με βάση τη δικιά τους ιδεολογία και αρχές. Ωστόσο, είναι σωστό, να αφεθούμε ολοκληρωτικά στην δικιά τους βοήθεια, να παραμείνουμε αδρανείς και αμέτοχοι μπροστά στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα; Το πολίτευμά μας, έχει τις περισσότερες ελευθερίες αλλά και τις μεγαλύτερες ευθύνες. Η μεγαλύτερη παγίδα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος που παραμονεύει είναι να αφήσουμε άλλους να δράσουν για ένα μέλλον που αφορά εμάς. Κανένα έθνος δεν άλλαξε την ιστορία του, περιμένοντας ένα θαύμα. Η δύναμη βρίσκεται στον καθένα μας ξεχωριστά. Δεν ξέρω αν ειναι θεϊκή. Σίγουρα όμως είναι ικανή, να αλλάξει τα πάντα, μια για πάντα.