Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Θέατρο στην πόλη: Οδυσσεβάχ

Της Ανθουλας Γιατροπούλη,


Είναι από τις πάρα πολύ λίγες παραστάσεις, όπου πιάνει μία αρκετά μεγάλη γκάμα ηλικιών. Ο Οδυσσεβάχ, έχει γραφτεί από την Ξένια Καλογεροπούλου, την σκηνοθεσία έχει ο Δημήτρης Καραντζάς, τα τραγούδια είναι του Διονύση Σαββόπουλου και τον πρωταγωνιστικό ρόλο, τον έχει ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς της εποχής, ένας ζεν πρεμιέ και πάρα πολύ ωραίος άνδρας, ο λόγος για τον Γιώργο Χρυσοστόμου.


Το έργο έχει μεταφραστεί σε οχτώ γλώσσες και έχει ανέβει από αρκετούς ξένους θιάσους και από δέκα ελληνικά ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. (Δημοτικά Περιφερειακό Θέατρο). Το θέμα της παράστασης, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος, αναφέρεται στις περιπέτειες του Οδυσσέα, του Σεβάχ του θαλασσινού και των συντρόφων τους. Οι ιστορίες είναι οι γνωστές, με την μόνη παραλλαγή, ότι δεν υπάρχουν πολλές βίαιες σκηνές και ο πρωταγωνιστής είναι αινιγματικός και απόμακρος. Βέβαια, μεταξύ μας, και στην πραγματικότητα έτσι είναι ο συγκεκριμένος. Όπως έχει δηλώσει η συγγραφέας, ο χαρακτήρας αυτός, τραβάει το ενδιαφέρον των κοριτσιών και με το μοναδικό βλέμμα του Οδυσσεβάχ, τον ερωτεύονται, κάτι το οποίο δεν απέχει πολύ από την καθημερινότητα του Γιώργου Χρυσοστόμου.


Το εντυπωσιακό στην παράσταση αυτή, πέρα από τον Χρυσοστόμου, είναι η σκηνοθεσία, όπου πετάγονται νησιά, τέρατα, γοργόνες και ό,τι άλλο απαιτεί το σενάριο, πάνω στην σκηνή. Έχουν όλοι τους εντυπωσιακά και πολύχρωμα κοστούμια, εκτός του Οδυσσεβάχ, όπου παρουσιάζεται με πολύ ροκ ντύσιμο. Επίσης, όλους τους ήχους, όπως της θάλασσας και της φωνής των τεράτων, τους κάνουν οι ηθοποιοί, θυμίζοντας στο κοινό, πώς έκαναν μικροί όταν έπαιζαν στα δωμάτιά τους, κάνοντάς τους ακόμα, να συμμετέχουν άμεσα.


Μη σας ξεγελάει ο τίτλος και η υπόθεση, η παράσταση έχει κάνει περιοδείες σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, ακόμα και λύκεια. Επιπλέον σε κριτικές κοινού, οι περισσότεροι που φέρουν άποψη, είναι από είκοσι ετών μέχρι και αρκετά μεγαλύτεροι, όπου πηγαίνουν τα παιδιά τους. Πιάνει μεγάλη ποικιλία ηλικιών, τόσο για το θέμα, όσο και για τους συντελεστές.


Το έργο στεγάζεται στο θέατρο Πόρτα, Μεσογείων 59 στην Αθήνα. Οι παραστάσεις γίνονται κάθε Σάββατο στις 15:00 και κάθε Κυριακή στις 11:00 και στις 15:00. Η είσοδος είναι στα 14 ευρώ. Κατεβαίνει ο Οδυσσεβάχ στις 8 Απριλίου, οπότε αν θέλετε να τον παρακολουθήσετε, πρέπει να βιαστείτε.


Συμβουλή, για τις κοπέλες, και να μην απολαύσετε την παράσταση, όπως είπα και πριν, θα απολαύσετε τον πρωταγωνιστή. Είναι από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς αυτής της περιόδου, (συμμετέχει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, σε παραστάσεις όπου πηγαίνουν Επίδαυρο και Ηρώδειο) και είναι ένα μοναδικό θέαμα, όπου σίγουρα θα χορτάσει τα μάτια σας. Μπορεί να μην είναι φιλικός, αλλά αξίζει. Ελπίζω να δείτε την παράσταση…


Καλή σας διασκέδαση!