Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Το Πάσχα πέρασε-τα αυγά έμειναν!


                                    Το πάσχα πέρασε αλλά...

Της Χαριτίνης Πατελάκου, 

...τα αυγά μας έμειναν. Και όχι δεν ομιλώ για τα κόκκινα, παραδοσιακά αυγά, αλλά τα χρυσά. Τα οποία όχι μόνο δεν φεύγουν, αλλά μας έχουν κατσικωθεί σαν πεισματάρικο μουλάρι.

Η ακμή ενός πολιτικού σχηματισμού σαν την Χρυσή Αυγή, κανονικά, δεν θα έπρεπε να μας φαίνεται περίεργο. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι τα ολοκληρωτικά καθεστώτα που δημιουργούνται από τους εκάστοτε ακόλουθους φασιστικών ιδεολογιών, συμπίπτουν με μια μεγάλη και έντονη περίοδο οικονομικής κρίσης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μετά το κραχ του 1929, η δεκαετία του 1930, η οποία είναι η λεγόμενη «δεκαετία της κρίσης», χαρακτηρίστηκε από την άνοδο φασιστικών καθεστώτων, το ένα μετά το άλλο σε όλη την Ευρώπη, με την Ελλάδα να μην μένει στην “απ’έξω”.
Θυμάμαι, πριν από το 2009, όπου η Ελλάδα βρισκόταν ακόμα σε μια περίοδο εικονικής ευημερίας, ελάχιστοι ανέφεραν, πόσο μάλλον υποστήριζαν την Χρυσή Αυγή. 

Χρυσαυγίτες σε ΝΑΖΙστικό χαιρετισμό...
Αυτή μου η σκέψη, συνδέθηκε με μια πρόσφατη ανάμνηση στο μετρό όπου πέτυχα τρεις νέους ανθρώπους να διαβάζουν μια εφημερίδα της Χρυσής Αυγής. Το χειρότερο δε, είναι πως από εκείνη την ημέρα, σαν να έπεσε το τελευταίο ντόμινο που έριξε μονομιάς όλα τα υπόλοιπα κι άρχισα να ακούω παντού όλο και περισσότερα άτομα πρόθυμα να ρίξουν την ψήφο τους, σε ένα γερμανοφορεμένο-ναζιστικό κόμμα.
Στον άνθρωπο αρέσει γενικά, να συγκεκριμενοποιεί τον εχθρό που πολεμά μέσα στο μυαλό του. Τώρα, καθώς όλα τα δεδομένα τα οποία έχουμε καταρρέουν, ο κόσμος πανικοβάλλεται πιο εύκολα, παίρνει τοις μετρητοίς κάθε πληροφορία χωρίς να την διασταυρώσει πρώτα, ιδιαίτερα δε, αν είναι δυσοίωνη. Στον φόβο και από τον πανικό βασίζονταν και τρέφονταν ανέκαθεν όλα τα ολοκληρωτικά καθεστώτα σε όλες τις ιστορικές περιόδους ανά τον κόσμο. Και αυτός ο φόβος δημιουργεί σύγχυση, κύματα προπαγάνδας, χάος.

Ακούω συνεχώς τη φράση «ψηφίστε με λογική, όχι με θυμό». Όσο και αν παραπέμπει αλλού (καθώς χρησιμοποιείται κυρίως από τα δύο μεγάλα κόμματα) έχει μια βάση. Καλό θα είναι να θυμόμαστε, ότι για να μπορούμε να μιλάμε, να γράφουμε και να εκφραζόμαστε ελεύθερα χρειάστηκαν χρόνια και χρόνια αγώνων που μπορούν να αλλάξουν σε ένα 24ωρο...

Η δύναμη των ανθρώπων ήταν πάντοτε 
μεγαλύτερη από το αυγό του φιδιού...



Εξερευνητής: 

Πρέπει να σκεφτούμε ποιός είναι ο πραγματικός εχθρός...
Θα ήταν απλό να σκοτώσουμε τον πακιστανό... όμως χρειάζεται κότσια για να διώξουμε το πραγματικό πρόβλημα. 
Αν κάποιος φοβάται ή νομίζει ότι δεν μπορεί, τουλάχιστον οφείλει να μην ρίχνει αλλού ευθύνες.