Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Αυλαία για τον Άρμστρονγκ

Του Σάββα Αβραμίδη,

Τίτλοι τέλους στην καριέρα του μεγαλύτερου ποδηλάτη των τελευταίων ετών!



(Η αμερικανική οργάνωση ελέγχου αντι-ντόπινγκ (USADA) αφαίρεσε από τον διάσημο ποδηλάτη Λανς Άρμοστρονγκ τους επτά τίτλους που έχει κερδίσει από τον Αύγουστο του 1998 μέχρι τώρα στον Ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας.

Σε γραπτή του δήλωση ο παγκοσμίου φήμης ποδηλάτης αναφέρει: «Υπάρχει κάποια στιγμή στη ζωή κάθε άντρα που λέει, αρκετά!». Με αυτή του τη δήλωση ο Αρμστρονγκ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να παραιτηθεί από τον δικαστικό αγώνα με την USADA που τον κατηγορούσε για ντόπινγκ. Συγκεκριμένα η οργάνωση τον κατηγορούσε ότι ντοπάρονταν με EPO, τεστοστερόνη, αναβολικά και έκανε μεταγγίσεις αίματος από το 1998 μέχρι το 2011.

Από τη στιγμή που ο Αρμστρονγκ ανακοίνωσε ότι σταματάει τον δικαστικό του αγώνα, η αντίδραση της USADA ήταν άμεση: ανακοίνωσε ότι του αφαιρεί τους τίτλους και του απαγορεύει να ξανασυμμετάσχε σε αγώνες, σβήνοντας ουσιαστικά το σύνολο της καριέρας του.

Ο Αρμστρονγκ από την πλευρά του λέει ότι ποτέ δεν έχει ντοπαριστεί, ωστόσο η USADA διαβεβαιώνει ότι διαθέτει δείγματα αίματος του Αρμστρονγκ από το 2009 μέχρι το 2010 που «φανερώνουν ότι έχει γίνει παρέμβαση στο αίμα, μεταξύ των άλλων χρήση ΕΡΟ αλλά και μεταγγίσεις αίματος». Πηγή: protothema.gr)

Η ιστορία του ποδηλάτη είναι γνωστή λίγο πολύ σε όλους, όταν το 1993 ήταν ο νεότερος νικητής σε παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδηλασίας και μόλις 3 χρόνια αργότερα, το 1996 διαπιστώθηκε ότι έπασχε από καρκίνο των όρχεων, ο οποίος χτύπησε επίσης τους πνεύμονες και τον εγκαίφαλό του.
Χειρουργήθηκε και το 50% πιθανοτήτων επιβίωσης τελικά έδειξε θετικά αποτελέσματα για εκείνον.
Ένα χρόνο αργότερα και μετά από χημειοθεραπείες επέστρεψε στη δράση και το 1998 ξεκίνησε για τις νίκες του-με πιο σημαντικές τις 7 στο Tour De France.

Ο Lance Armstrong ίδρυσε επίσης την Lance Armstrong Foundation με τίτλο: Live Strong με σκοπό να βοηθήσει ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο.

Ωστόσο, η αυλαία της καριέρας του πέφτει και ακόμη μια φορά φαίνεται το φόντο του πρωταθλητισμού!
Αυτό το αισχρό κηνύγι δύναμης και ενέργειας που πολλές φορές γίνεται εν αγνοία των αθλητών και φυσικά τους προκαλεί τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά προβλήματα.