Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Πρόταση Βιβλίου - Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί



Συγγραφέας: Μάγια Αγγέλου
Είδος: Αυτοβιογραφία
Εκδότης: Πατάκης
Έτος Έκδοσης: 1993
ISBN: 9789602939499
Ηλικία: Από 15 ετών
Δυσκολία: Μέτριο προς δύσκολο
"Ελπίζοντας για το καλύτερο, προετοιμασμένη για το χειρότερο, και άφοβη για οτιδήποτε ανάμεσα."

"Χωρίς να είμαι πρόθυμη, είχα περάσει από το να αγνοώ την άγνοια μου στη γνώση ότι γνωρίζω, και το χειρότερο κομμάτι αυτής μου της γνώσης ήταν ότι δεν ήξερα ακριβώς τι γνώριζα. Ήξερα πολύ λίγα, αλλά ήμουν σίγουρη ότι τα πράγματα που είχα να μάθω δεν θα τα διδασκόμουν στο Λύκειο Τζώρτζ Ουάσινγκτον."

            Το Βιβλίο αυτό αποτελεί αυτοβιογραφία της Μάγια Αγγέλου, από την παιδική της ηλικία μέχρι την αρχή της ενηλικίωσης της, στο οποίο η συγγραφέας περιγράφει την κοινωνική κατάσταση στην οποία μεγάλωνε ένα νέγρο κορίτσι κατά τις δεκαετίες '30 και '40. Τα κύρια θέματα με τα οποία διαπραγματεύεται το βιβλίο είναι ο ρατσισμός, η σεξουαλική κακοποίηση, η αποδοχή ενός ατόμου από την κοινωνία και η μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση κατά την διάρκεια ενός τυφώνα άσχημων καταστάσεων. Διαβάζοντας το μας δίνεται η δυνατότητα να δούμε τον άθλιο διαχωρισμό των φυλών εκείνη την εποχή και ιδίως της νέγρας γυναίκας η οποία βρισκόταν σε ίσο επίπεδο με τα ζώα.
              Το βιβλίο αυτό θυμίζει περισσότερο λογοτεχνικό παρά μια απλή αυτοβιογραφία και είναι εξαιρετικός ο τρόπος που η Αγγέλου χειρίζεται την γλώσσα και πώς "χτίζει" μια συναισθηματικά φορτωμένη σκηνή.
               Η Μάγια Αγγέλου είναι μια γυναίκα που  κατόρθωσε να κάνει κάτι πολύ δύσκολο, να αγαπήσει τον εαυτό της για αυτό που είναι και αντιπροσωπεύει όλη της τη ζωή την έκφραση "Όταν πέφτεις εφτά φορές, πρέπει να σηκώνεσαι οχτώ". Παροτρύνοντας και τον κόσμο να κάνει το ίδιο και κυρίως τις γυναίκες.
              Εάν έβαζα βαθμό στο βιβλίο ίσως να μην έβαζα 5/5 αλλά όπως και να έχει είναι ένα πολύ καλό βιβλίο.