Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Στήλη Μόδας - Vintage


Tελικά ό,τι παλιό μπορεί να μην είναι απλώς παλιό, μπορεί να είναι και vintage, όπως επιτάσσει η μόδα που ξεκίνησε από το εξωτερικό και τα τελευταία χρόνια κυριεύει και την ελληνική κουλτούρα. Για μένα αποτελεί τη τέχνη της μόδας, σπάνια κοψίματα, εκλεκτά υφάσματα, καλή ποιότητα και όμορφο design.


Πολλοί σχεδιαστές έχουν ξεχωρίσει για τις συλλογές τους όπως ο YSL και ο Lanvin τη δεκαετία του ’60, ’70, η Elsa Schiaparelli τη δεκαετία του ’30-’50, ο Paco Rabanne το ’60, ’70, ο Christian Dior το ’60 αλλά και Έλληνες σχεδιαστές. 

Ο όρος vintage μεταφράζεται ως «κρασί εκλεκτής σοδειάς» και έχει φθάσει σήμερα να χρησιμοποιείται με την έννοια του παλαιωμένου πλην εκλεκτού σχεδόν παντού στην ένδυση, στα αξεσουάρ, στα καλλυντικά, στην μουσική, στα βιβλία και τις φωτογραφίες, στη διακόσμηση… μέχρι και στον τρόπο διασκέδασης.

Η χρονική τοποθέτηση του vintage είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Vintage είναι οτιδήποτε παραπέμπει στο παρελθόν με νοσταλγικό ή ρομαντικό τρόπο. Vintage θεωρείται το στιλ του '20, της belle epoque, αλλά vintage είναι και το oldschool του '80 και όλου του «παλιού καλού καιρού». Ένα χτένισμα ή ένα χρώμα που, έστω και υποσυνείδητα, θα σε ταξιδέψει σε μια άλλη εποχή, εμπίπτει επίσης στην ίδια κατηγορία. Ο όρος αυτός ωστόσο, σε αντίθεση με τους όρους αντίκα ή ρετρό, υποδηλώνει ταυτοχρόνως και την υψηλή ποιότητα. Πάντως για να θεωρηθεί κάτι vintage και να εκτιμηθεί η αξία του απαιτείται το πέρασμα τουλάχιστον 20 χρόνων, διάστημα αναγκαίο για να «ωριμάσουν» τα στοιχεία που θα αποδώσουν την υστεροφημία του. Πρέπει να διατηρηθεί, να μεταβιβαστεί στις νεότερες γενιές, να αγαπηθεί και να του δοθεί μια νέα ζωή.

Η τάση δεν θα μπορούσε παρά να δημιουργήσει και τους... προμηθευτές της. Για τους λάτρεις της μόδας αποτελεί ένα ατελείωτο κυνήγι θησαυρού και το μέσο διαφυγής από το χιλιοφορεμένο. 

Μερικά από τα πιο vintage μαγαζιά: 
(με τα οποία δεν έχουμε σχέση)

Yesterday's Bread (Καλλιδρομίου 87-89), 
Troc (Σούτσου 39, Πλ. Μαβίλη), 
Preloved (Ασκληπιού 20, Αθήνα), 
Remember (Ανδριανού 79, Πλάκα), 
Αμερικανική Αγορά (Αθηνάς 30) κ.α.