Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Πρόταση Βιβλίου - Το Τσίρκο της Νυχτας

Συγγραφέας: Έριν Μόργκεστερν
Είδος: Φαντασίας
Εκδότης: Πλατύπους
Έτος έκδοσης: 2011
ISBN: 9789606665769
Ηλικία: Από 14 ετών
Δυσκολία: Μέτριο

"Το τσίρκο φθάνει χωρίς προειδοποίηση
Δεν έχουν προηγηθεί αναγγελίες, ούτε αφισέτες στους στύλους και τους πίνακες ανακοινώσεων στο κέντρο της πόλης, ούτε αναφορές ή διαφημίσεις στις τοπικές εφημερίδες. Είναι απλά εκεί, ενώ χθες δεν ήταν."

     Μπορείς εύκολα να χαρακτηρίσεις το τσίρκο της νύχτας 
μαγευτικό, με μια υπέροχη ιστορία και  μυστήριο που διαρκεί μέχρι το τέλος, το βιβλίο αυτό είναι, όπως πολύ σωστά γράφτηκε στην κριτική του  THE TIMES, " Ένα κατόρθωμα φαντασίας που θα σας κόψει την ανάσα, ένα ονειροπόλημα που θα σας τραβήξει και θα σας τυλίξει στο ξόρκι του". Δεν θα σας πω την περίληψη, διότι θα χαθεί ένα μέρος του μυστηρίου, όμως όπως θα έχετε καταλάβει πρόκειται για ένα τσίρκο, όμως όχι ένα συνηθισμένο τσίρκο. Είναι ένα τσίρκο πέρα από κάθε φαντασία και γύρω από αυτό διαπλέκεται και η ιστορία του βιβλίου. Τολμώ να πω πως θυμίζει λίγο το The Prestige  του Κρίστοφερ Πρίστ (το οποίο μεταφέρθηκε το 2006 στην μεγάλη οθόνη από τον σκηνοθέτη Κρίστοφερ Νόλαν) παραμένοντας όμως μοναδικό και στην υπόθεση αλλά και στον τρόπο συγγραφής.

     Το σίγουρο είναι πως θα χαθείς στις σελίδες του και όταν τελειώσει και βρεθείς ξανά στην σκληρή πραγματικότητα θα θέλεις να ξαναβουτήξεις μέσα. (Εκτός βέβαια εάν δεν σου αρέσουν τα βιβλία φανταστικού περιεχομένου, τότε shame on you.) Η συγγραφέας έχει ένα μοναδικό τρόπο συγγραφής και οι περιγραφές τις είναι τόσο λεπτομερείς και ονειρικές που θα κάνουν τις αισθήσεις σου να ξυπνήσουν και θα νομίζεις πως και εσύ ο ίδιος βρίσκεσαι μέσα στο τσίρκο, σχεδόν μπορείς να μυρίσεις και να γευτείς το ποπ-κορν και τα καραμελωμένα μήλα κάτω από την ξαστεριά και να αγγίξεις την ασπρόμαυρη βελούδινη κουρτίνα που σε χωρίζει από το περιεχόμενο του τσίρκου.

Οι άνθρωποι βλέπουν αυτό που επιθυμούν να δουν. Και στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό που τους  έχουν πει ότι βλέπουν."

"Πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθεια και ενέργεια σε ότι επιθυμούμε να αλλάξουμε."
                                        
"Τίποτα δεν είναι αδύνατο."