Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Πρόταση Βιβλίου - Αγώνες Πείνας

Είδος: Φαντασίας
Συγγραφέας: Σουζάν Κόλινς
Εκδότης: ΠΛΑΤΥΠΟΥΣ
Ημερομηνία έκδοσης: 2008
ISBN: 9789606665806
Ηλικία: Από 14 ετών
Δυσκολία: Μέτριο 

"Μέχρι αυτή την ημέρα, δεν μπορώ ποτέ να ταρακουνήσω  την σύνδεση με το αγόρι, τον Πίτα Μελάρκ, και το ψωμί που μου έδωσε ελπίδα,και η πικραλίδα που μου θύμισε πως δεν ήμουν καταδικασμένη."

"Η ελπίδα είναι το μόνο πραγμα ισχυρότερο από τον φόβο"



   Αυτή τη εβδομάδα αποφάσισα να προτείνω μία σειρά βιβλίων που είναι πολύ γνωστή και έχει γνωρίσει  μεγάλη επιτυχία,το "Αγώνες Πείνας". Έχουν βγει πολλές σειρές βιβλίων του ίδιου τύπου- φαντασίας με πρωταγωνίστρια μία κοπέλα- και για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα πολλά στην αρχή μόνο και μόνο επειδή έχει αυτό το hype. Όμως προς μεγάλη μου έκπληξη το απόλαυσα ιδιαίτερα. Τα δύο επόμενα βιβλία είναι το "Φωτιά" και το "Κοτσυφόκκισα" ( το οποίο είναι και το αγαπημένο μου).
   
   Σε ένα μετα-αποκαλυπτικό μέλλον η Πάνεμ αποτελεί την
τέως Αμερική, η οποία έχει διασπαστεί σε 13 Περιοχές και την Κάπιτολ η οποία ασκεί πλήρη εξουσία στις άλλες Περιοχές. Μετά την αποτυχημένη επανάσταση εναντίον της, Η Κάπιτολ υποχρεώνει τις 12 εναπομείναντες Περιοχές  να στέλνουν κάθε χρόνο 2 νέους  από 12 έως 18 ετών (ένα αγόρι και ένα κορίτσι) στους "Αγώνες Πείνας" ώστε να  παλέψουν μέχρι θανάτου ώστε να στεφθεί ένας νικητής ο οποίος είναι και ο μόνος επιζών. Αυτοί οι Αγώνες μεταδίδονται τηλεοπτικά σαν ένα Reality show, όπου οι κάτοικοι της Κάπιτολ ζητωκραυγάζουν για τους αγαπημένους τους αγωνιστές ενώ οι κάτοικοι των περιοχών αντικρίζουν τον βίαιο θάνατο των παιδιών τους. Αυτή  ετήσια σφαγή, έχει σκοπό να θυμίζει στις περιοχές που είναι αδύναμες μπροστά στην Κάπιτολ και πως κι η σκέψη για μια ακόμη επανάσταση τιμωρείται. Αυτό μας φέρνει στην Ιστορία μας όπου Η Κάτνις παίρνει την θέση της μικρής της αδερφής της στους φετινούς Αγώνες Πείνας σε μία πολύ συγκινητική στιγμή και η συμμετοχή της μαζί με τον Πίτα (το αγόρι που επιλέχτηκε) θα φέρει την ανατροπή στους φετινούς Αγώνες.

   Η γραφή είναι αρκετά καλή, εάν και μερικά σημεία ήθελαν περισσότερη περιγραφή από κάποια άλλα. Οι σκηνές δράσης είναι έντονες. Δεν λείπει η βία, αν και δεν το περίμενα, που όμως είναι φυσικό να υπάρχει αφού μιλάμε για νεαρά παιδιά να μάχονται μέχρι θανάτου. Υπάρχει το ερωτικό τρίγωνο (που είναι στη μόδα) όμως δεν είναι τόσο τονισμένο όπως στην ταινία και δεν θα πρέπει να το διαβάσετε όπως πολλοί κάνουν για αυτό αποκλειστικά. Οι χαρακτήρες είναι πολύ καλά σκιαγραφημένοι και είναι ένας προς ένα (αν και ο αυτός που έχει κλέψει την καρδιά όλων είναι ο Πίτα θα καταλάβετε όταν το διαβάσετε).
   Τέλος, να πω πως ευχαριστήθηκα πολύ με το τέλος της τριλογίας γιατί είναι γλυκόπικρο και όχι τέλειο και αυτό το κάνει αληθινό. Εάν θέλετε να αρχίσετε με αυτού του είδους τις σειρές να αρχίσετε με αυτό, δεν θα απογοητευτείτε.


"Συνεχίζω να εύχομαι να μπορούσα να βρω ένα τρόπο ... για να δείξω στην Κάπιτολ, πως δεν τους ανήκω.Ότι είμαι κάτι περισσότερο από ένα πιόνι στους Αγώνες τους."

Μπείτε στο newsletter μας!